Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή: Η χορτοφαγική ή η μεσογειακή;


Η μεσογειακή δίαιτα αναφέρεται συνεχώς ως μία από τις υγιεινότερες που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι εφοδιασμένη με δημητριακά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και άπαχη πρωτείνη και διαθέτει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, ελάχιστες επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη. Όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι το ίδιο καλή στο να διατηρεί την καρδιά σας υγιή.

Για την έρευνα, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών σχεδίασε ένα πείραμα με 100 υπέρβαρους, αλλά υγιείς, συμμετέχοντες, που είχαν μικρό ή μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας για μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μισή ομάδα ξεκίνησε μεσογειακή διατροφή, ενώ η άλλη μια χορτοφαγική διατροφή, η οποία δεν περιελάμβανε ψάρι και κρέας, αλλά δεν απέκλειε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες άλλαξαν ομάδες. Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από την πειραματική περίοδο της έρευνας, όλοι υποβάλλονταν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο δίαιτες ήταν το ίδιο καλές για την καρδιακή υγεία των συμμετεχόντων, αλλά η καθεμία με διαφορετικό τρόπο. 

Η χορτοφαγική δίαιτα οδήγησε σε μια σημαντική πτώση της κακής χοληστερόλης LDL, η οποία συνεισφέρει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, σημαντικότατος παράγοντας επικινδυνότητας για εμφάνιση καρδιακού εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Η μεσογειακή δίαιτα, από την άλλη πλευρά, οδήγησε σε μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για τις ίδιες παθήσεις.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι αν ένας άνθρωπος ακολουθήσει για τρεις μήνες είτε μια τέτοιου τύπου χορτοφαγική, είτε μια μεσογειακή διατροφή, θα δει σημαντικά και ωφέλιμα αποτελέσματα στη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων επικινδυνότητας», αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας Francesco Sofi, επίκουρος καθηγητής του τμήματος της επιστήμης τροφίμων και κλινικός διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι και οι δύο τύποι δίαιτας οδήγησαν σε περιορισμένη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 1.8 κιλά, το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν λίπος.

Τα ευρήματα βέβαια δεν προκαλούν και μεγάλη έκπληξη, καθώς τα δύο διατροφικά είδη διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία. Και τα δύο περιέχουν προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά, λαχανικά και όσπρια, αν και οι χορτοφάγοι είχαν την τάση να αντισταθμίζουν το χαμένο κρέας και ψάρι με επιπλέον όσπρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, οι δύο τύποι διατροφής είναι αρκετά διαφορετικοί, ώστε να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια καθολική «καλύτερη» δίαιτα, αλλά διάφοροι τρόποι για να διατηρήσει κανείς την καρδιαγγειακή του υγεία μέσω της διατροφής.

«Τώρα έχουμε δύο επιλογές αναφορικά με την πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών», λέει, κλείνοντας ο Francesco Sofi. «Είναι και οι δυο εξίσου ευεργετικές για να τις αγνοήσουμε».

Πηγή
http://enallaktikidrasi.com/2018/03/ygieini-diatrofi-xortofagiki-mesogiaki/