Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ήρθε η άνοιξη και οι... αλλεργίες

Ο ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ


Μπορεί οι περισσότεροι να περιμένουν με χαρά τον ερχομό της άνοιξης, υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων για τους οποίους η άνοιξη μεταφράζεται σε ταλαιπωρία. Όταν, δε, συνδυάζεται και με νοτιά και μεταφορά σκόνης από την Αφρική, η καθημερινότητά τους γίνεται πραγματικά δύσκολη. Ο λόγος για τους αλλεργικούς, που στην Κρήτη μάλιστα αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, διότι στο νησί υπάρχει έντονη αλλεργιογόνα χλωρίδα.

Έτσι, αυτήν την περίοδο, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες με τον αέρα και τη σκόνη, οι ασθενείς με Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια, όσοι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, πραγματικά ταλαιπωρούνται και σε πολλές περιπτώσεις καταφεύγουν στο Νοσοκομείο. Δύσπνοια, καταρροή, βήχα, φαγούρα στα μάτια και τη μύτη είναι τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν οι αλλεργικοί οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν ακόμη και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους.
«Mε τη σκόνη μεταφέρονται επίσης διοξίνες, υπολείμματα βιομηχανικών αποβλήτων, βαρέα μέταλλα. Η Κρήτη είναι η πρώτη που πλήττεται λόγω της κοντινότερης απόστασης με την Αφρική, ενώ το ότι η μεταφορά σκόνης συμπίπτει με την άνοιξη και με το γεγονός ότι στο νησί υπάρχει έντονη αλλεργιογόνος χλωρίδα, κάνει τα πράματα πιο δύσκολα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου», είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η Ωτορινολαρυγγολόγος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κα Άννα Ελευθεριάδου - Γκίκα.
Η κα Ελευθεριάδου τονίζει ότι θα πρέπει να είναι καλά ρυθμισμένη η θεραπεία των αλλεργικών και όχι να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όταν είναι σε έξαρση, να φροντίζουν δηλαδή από τον Φλεβάρη για την αντιμετώπιση της αλλεργίας τους με επίσκεψη στον γιατρό.
Η ίδια επισημαίνει πάντως ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει έξαρση των αλλεργιών και καθημερινά απευθύνονται στο Νοσοκομείο πάρα πολλοί πολίτες.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των αλλεργικών, ειδικά τις μέρες με το νοτιά και τη σκόνη είναι, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω από το σπίτι από το μεσημέρι και μετά, να αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα και να μην αερίζουν ιδιαίτερα το σπίτι. Επίσης η θάλασσα και το θαλασσινό αεράκι είναι «φάρμακο» για τους αλλεργικούς διότι απομακρύνει τα σωματίδια, όπως επισημαίνει η κα Ελευθεριάδου.
Επιμένει επίσης ότι όταν ένας χρόνιος ασθενής δει ότι αναγκάζεται να πάρει έξτρα εισπνεόμενο για να νιώθει καλύτερα ή περισσότερα φάρμακα, αν δηλαδή υπάρχει μια επιδείνωση της κατάστασής του, να επισπεύδει την επίσκεψη στον γιατρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα αυτήν την εποχή και δεν γνωρίζει αν και σε τι έχει αλλεργία, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να κάνει τα σχετικά δερματικά τεστ στο Ιατρείο Αλλεργικής ρινίτιδας. Τα τεστ γίνονται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αφορούν ενήλικες αλλά και παιδιά, συνήθως άνω των 7 ετών που είναι πιο “συνεργάσιμα” να δεχτούν τις εξετάσεις αυτές.
Για τα μικρότερα παιδιά γίνονται εξετάσεις αίματος (rast test) με τις οποίες μπορεί να προσδιοριστεί σε ποιες ουσίες είναι ένα παιδί αλλεργικό.

Πηγή
http://www.goodnet.gr/epistimi-texnologia-trechonta/articles/irthe-i-anoixi-kai-oi-allergies.html