Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Είσαι καλή φίλη; Έτσι θα γίνεις καλύτερη


Ορισμένες φίλες μάς χαρίζουν αξέχαστες συζητήσεις και μας φτιάχνουν τη διάθεση, ενώ άλλες μας αγνοούν και μας απογοητεύουν. Κάνε το τεστ να δεις τι φίλη είσαι!
Οι σχέσεις μας μαζί τους εξαρτώνται από αυτά που εμείς περιμένουμε από τη φιλία. Εσύ τι είδους φίλη είσαι;


1. Στο σχολείο, στη διάρκεια των διαλειμμάτων:
- Βοηθούσες τους άλλους με τις ασκήσεις τους. (α)

- Καθόσουν στο κυλικείο με τους φίλους σου. (β)

- Λέγατε ανέκδοτα και γελούσατε με την παρέα σου. (γ)

- Συζητούσες για σημαντικά θέματα με την καλύτερή σου φίλη. (δ)


2. Τι συζητάς με τις φίλες σου;
- Φιλοσοφικά ζητήματα. (δ)

- Τα ερωτικά σου. (γ)

- Προσωπικά σχέδια. (β)

- Εργασιακά θέματα. (α)


3. Η καλύτερή σου φίλη αλλάζει τόπο διαμονής. Θα χάσεις:
- Τον άνθρωπο που σε κρατά προσγειωμένη. (β)

- Το κλειδί για την κοινωνική σου ζωή. (α)

- Τον άνθρωπο στον οποίο εμπιστεύεσαι τα πάντα. (δ)

- Το δεξί σου χέρι. (γ)


4. Η φίλη σου έκανε κάτι που δε σου αρέσει. Πώς αντιδράς;
- Της ζητείς να σου εξηγήσει γιατί το έκανε. (δ)

- Της λες ότι δεν είσαι ευχαριστημένη μ' εκείνη. (β)

- Το αφήνεις να περάσει. (γ)

- Σταματάς να την παίρνεις τηλέφωνο. (α)


5. Περνάς ένα Σαββατοκύριακο με τους φίλους σου. Αυτό σημαίνει ότι:
- Διασκεδάζετε στα καλύτερα κλαμπ. (γ)

- Συγκεντρώνεστε στο σπίτι ενός από τους φίλους και μαγειρεύεις ένα υπέροχο γεύμα. (β)

- Πηγαίνετε θέατρο ή κινηματογράφο. (α)

- Κάθεστε μέχρι αργά το βράδυ συζητώντας. (δ)
6. Έχεις μια φίλη με την οποία δεν έχεις συναντηθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Τι κάνεις:
- Υποθέτεις ότι έχει τους λόγους της. Κάποια στιγμή θα επικοινωνήσει. (δ)

- Της τηλεφωνείς για να διαπιστώσεις τι συμβαίνει. (β)

- Δεν ανησυχείς ιδιαίτερα. (α)

- Ξέρεις ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. Διατηρείς καθημερινή επικοινωνία με τους φίλους σου. (γ)


7. Έχεις μια φίλη που δε βλέπεις πολύ συχνά, από τότε που έκανε σχέση. Εσύ:
- Σκέφτεσαι ότι είναι κατανοητό. Έχει πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. (α)

- Δε σε πειράζει. Χαίρεσαι που η φίλη σου είναι ευτυχισμένη. (δ)

- Απογοητεύεσαι. Θέλεις να περάσεις κι εσύ λίγο χρόνο μαζί της. (γ)

- Είσαι χαρούμενη για τη φίλη σου, αλλά σου λείπει. (β)


8. Ποια είναι τα κοινά σου σημεία με τους φίλους σου;
- Σχεδόν τα πάντα. (γ)

- Τα χόμπι σας. (α)

- Η αίσθηση του χιούμορ. (β)

- Η άποψή σας για τον κόσμο. (δ)


9. Με ποιον από τους παρακάτω θα ήθελες να είσαι φίλη;
- Τον Ηλία Μαμαλάκη. (β)

- Την Όλγα Τρέμη. (γ)

- Την Γκουίνεθ Πάλτροου. (δ)

- Την Κάτια Δανδουλάκη. (α)


10. Αν έχεις μόνο ένα ελάττωμα ως φίλη, αυτό είναι:
- Η αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των φίλων σου. (α)

- Η αδιακρισία σου. (γ)

- Η έντονη απαίτηση οι φίλοι σου να έχουν πάντα καλή διάθεση. (β)

- Η μη στήριξη των φίλων σου, όταν το χρειάζονται. (δ)

Το σκορ σου
Τι προσφέρεις στους φίλους σου; Γιατί αναζητούν τη δική σου παρέα και όχι των άλλων; Διάβασε και κρίνε από το αποτέλεσμα των απαντήσεών σου.

Περισσότερα (α) : Μπορεί να είσαι λίγο απόμακρη ως φίλη
Είσαι προσεκτική και συγκρατημένη στις φιλίες σου, αλλά έχεις πολλούς καλούς φίλους από διαφορετικούς τομείς της ζωής σου. Συνήθως τους συναντάς μέσα από τις δραστηριότητές σου, όπως ένα άθλημα ή κάποιο καλλιτεχνικό χόμπι: τα πηγαίνετε καλά και σας αρέσουν τα ίδια πράγματα (να επισκέπτεστε εκθέσεις, να παρακολουθείτε κινηματογράφο, να ταξιδεύετε). Οι ανταλλαγές ανάμεσα σ' εσένα και τους φίλους σου γίνονται περισσότερο σε πνευματικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, οι φίλοι σου είναι περισσότερο γνωστοί σου τους οποίους βλέπεις συχνά αλλά με τους οποίους δε συζητάς θέματα προσωπικής φύσεως. Δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς αν περνάς κάποια δυσκολία, ή αν σε ανησυχεί κάποιο ζήτημα, ή αν αναρωτιέσαι πώς να λύσεις ένα πρόβλημα. Θα χρειαζόσουν χρόνο για να νιώσεις άνετα ώστε να μιλήσεις για τον εαυτό σου. Διστάζεις να ισχυροποιήσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους και να μετατρέψεις τις γνωριμίες σου σε φιλίες, ίσως γιατί φοβάσαι να ρίξεις τις άμυνές σου. Δείχνεις ότι είσαι πολύ κοινωνική, ενώ προστατεύεις τον εαυτό σου από το συναίσθημα της απογοήτευσης. Ενδεχομένως να σε έχουν πικράνει με τη στάση τους κάποιοι φίλοι στο παρελθόν ή να σε έχουν εκμεταλλευτεί αντί να σου προσφέρουν πραγματική φιλία. Εάν νομίζεις πως υπάρχει κάποιος με τον οποίο θα μπορούσες να γίνεις καλή φίλη, πρέπει να μάθεις να τον εμπιστεύεσαι και να δεχτείς την πιθανότητα ότι μπορεί να ενδιαφέρεται για σένα, γι' αυτό που πραγματικά είσαι, χωρίς υστεροβουλία.


Περισσότερα (β) : Οι φίλοι αποτελούν τη δεύτερη οικογένειά σου
Τους θεωρείς πολύ σημαντικούς. Περιστοιχίζεσαι από φίλους όλη την ημέρα και μοιράζεσαι μαζί τους σχεδόν τα πάντα. Τους αποκαλύπτεις και το παραμικρό που σου συμβαίνει και αναζητάς τη γνώμη τους πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια. Αξιολογείς τους φίλους σου ως σύνολο, παρά ως ξεχωριστά άτομα: όλοι είναι ενημερωμένοι για τα τελευταία κουτσομπολιά και λειτουργούν ως ομάδα. Δε διανοείσαι να βγεις έξω να διασκεδάσεις χωρίς αυτούς. Οι φίλοι σού παρέχουν ένα σημαντικό δίκτυο υποστήριξης: η ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει» αποτελεί τον κανόνα σου και ξέρεις ότι μπορείς πραγματικά να στηριχτείς πάνω τους όταν τους χρειάζεσαι. Σε βοηθούν να διατηρήσεις το κέφι σου και δε σε αφήνουν να μένεις μόνη σου, κάτι που απεχθάνεσαι. Ενώ όμως εκτιμάς ως θετική την καθημερινή συναναστροφή μαζί τους, νιώθεις πως δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις ως άτομο ή να θέσεις κάποια λογικά όρια ανάμεσα στον εαυτό σου και τους άλλους, σε ό,τι αφορά την οικειότητα. Ο κίνδυνος που ενέχεται είναι ότι μπορείς να μετατραπείς σε μια απλή «προέκταση» των φίλων σου, ανίκανη να απολαύσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Ακόμη κι αν είσαι μέλος μιας στενά δεμένης ομάδας, προσπάθησε να διατηρήσεις την ατομικότητά σου και να θυμάσαι ότι δεν πρέπει πάντα να τα μοιράζεσαι όλα: μπορεί κάποια στιγμή να το μετανιώσεις.

Περισσότερα (γ) : Είσαι μέρος μιας παρέας
Οι φιλίες κάνουν τη ζωή διασκεδαστική. Οι φίλοι σου είναι συχνά άνθρωποι τους οποίους γνωρίζεις πολλά χρόνια και με τους οποίους έχεις περάσει πολλά. Αποτελείτε μια μικρή και πιστή «συμμορία» το πλαίσιο της οποίας προστατεύετε και φροντίζετε ο ένας τον άλλον. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας και ξέρετε πώς να ξεπερνάτε τις δύσκολες στιγμές.

Οι φίλοι σου σε κρατούν προσγειωμένη και δε βαριέσαι ποτέ μαζί τους. Είναι τρυφεροί και αστείοι και σου χαρίζουν θετική ενέργεια. Καταλαβαίνετε όλοι ότι σημασία έχει η ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί και όχι η ποσότητα. Σου αρέσει πραγματικά να συναντιέσαι μαζί τους και το περιμένεις πώς και πώς. Προετοιμάζεσαι με σχεδόν τελετουργικό τρόπο και κάθε μέλος της ομάδας διακρίνεται για τον δικό του, σημαντικό ρόλο. Συναντιέστε γιατί σέβεστε την αφοσιωμένη, ζεστή «δεύτερη οικογένειά» σας. Χαρακτηρίζεις τη φιλία ως πολύτιμη και σημαντικό κομμάτι της ζωής. Ξέρεις πότε πρέπει να μοιραστείς πράγματα, σκέψεις και συναισθήματα και έχεις συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να καλλιεργείς τις φιλικές σου σχέσεις με αγάπη.


Περισσότερα (δ): Είσαι επιλεκτική στη φιλία
Τη θεωρείς σπάνια και ξεχωριστή. Εξετάζεις πολύπλευρα τους ανθρώπους, τη συναναστροφή των οποίων επιθυμείς, γιατί πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να έχεις μια πολύ καλή φίλη, παρά πολλούς ανθρώπους που μπορείς να αποκαλέσεις απλές γνωριμίες. Νιώθεις ότι πρέπει να σεβαστείς πρώτα κάποιον πριν αναπτύξετε φιλία. Όταν αυτό συμβαίνει, αυτόματα επιθυμείς να τον γνωρίσεις καλύτερα, να μάθεις τι είναι σημαντικό για αυτόν και τι του αρέσει. Όταν γίνεσαι φίλη με κάποιον, πρόκειται συνήθως για μια στενή φιλία, όσο και αν αυτή διαρκέσει. Την ίδια στιγμή, δε θέλεις να πνίγεις τη φιλία, θέτοντας πολλούς περιορισμούς. Αντίθετα, η απόσταση και ο χρόνος που περνάς μακριά από τους φίλους δεν αλλάζει αυτό που νιώθεις για εκείνους. Αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι περιμένεις να τους δεις με μεγαλύτερη ανυπομονησία. Είσαι αρκετά περήφανη και αυτό σε δυσκολεύει να ανοιχτείς και να συζητήσεις για τα προσωπικά σου προβλήματα. Προτιμάς να αποκαλύπτεις τα μυστικά σου σε ένα μόνο πιστό φίλο. Κατά τη γνώμη σου, είναι απόλυτα εφικτό δύο άνθρωποι να είναι καλοί φίλοι και να ακολουθούν ο καθένας το δικό του δρόμο στη ζωή.
Πηγή