Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης


Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 40 εβδομάδες. Για να καθορίσουμε τον πρώτο μήνα της κύησης ξεκινάμε από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου, προσθέτουμε σε αυτήν ένα μήνα και δέκα μέρες και εκεί ορίζουμε ότι τελειώνει ο πρώτος μήνας. Το έμβρυο, στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν είναι παρά μια μικροσκοπική συγκέντρωση κυττάρων και η παρουσία του γίνεται αισθητή λόγω της αύξησης και της δράσης των ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας.



Οι ορμόνες αυτές...
επιφέρουν αλλαγές στη διάθεση, προκαλούν κόπωση και στη συνέχεια τις πρωινές ναυτίες. Το έμβρυο χρειάζεται αρκετές εβδομάδες ανάπτυξης, ωστόσο αυτή η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, καθώς αρχίζουν να σχηματίζονται όλα τα όργανά του και η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει βλαβερές ουσίες όπως είναι τα φάρμακα, το αλκοόλ, το τσιγάρο κ.α.

Ο πρώτος μήνας της κύησης είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εδραίωση της εγκυμοσύνης. Το έμβρυο ξεκινά την εξελικτική του πορεία καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο. Ο πλακούντας, ο οποίος επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες υποκαθιστώντας αρκετά από τα εσωτερικά όργανα του μωρού, δημιουργείται από τις πρώτες κιόλας μέρες. Ο πλακούντας είναι πολύτιμος για το έμβρυο καθώς είναι το όργανο που μεσολαβεί ανάμεσα στον οργανισμό του και τον οργανισμό της μητέρας ώστε να του διασφαλίζει κάθε τι απαραίτητο για την ανάπτυξή του. Αναλαμβάνει την παροχή οξυγόνου και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Μεταφέρει από το αίμα της μητέρας τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Με τη βοήθειά του τα προϊόντα από το μεταβολισμό του εμβρύου που πρέπει να αποβληθούν περνούν προς τον οργανισμό της μητέρας και από εκεί αποβάλλονται προς το περιβάλλον. Τέλος, βοηθά στην έκκριση σημαντικών ορμονών που διασφαλίζουν την εγκυμοσύνη και αποτρέπουν μια ενδεχόμενη αποβολή. Γενικότερα πάντως η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τον πρώτο μήνα, αν και εξαιρετικά σημαντική, γίνεται σε επίπεδο δημιουργίας των αρχικών δομών της περαιτέρω σωματικής του εξέλιξης και αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές αν σκεφτείτε ότι στο τέλος του πρώτου μήνα το έμβρυο θα έχει το μέγεθος μόλις ενός κόκκου ρυζιού.

Από τη σύλληψη ως έξι εβδομάδες
• Στο τέλος του πρώτου μήνα, το έμβρυο έχει μόλις το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού
• Αναπτύσσεται ο νευρικός σωλήνας που γίνεται στη συνέχεια ο εγκέφαλος και η σπονδυλική του στήλη
• Αναπτύσσεται η καρδιά του και ξεκινάει να χτυπάει περίπου την 25η μέρα
• Αναπτύσσεται η πεπτική του οδός
• Αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια του

7η ως 10η εβδομάδα
• Σχηματίζονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του
• Αναπτύσσονται όργανα όπως το στομάχι και το συκώτι

Σχηματίζονται τα αυτιά και η μύτη του.

11η ως 14η εβδομάδα
• Αναπτύσσονται τα αναπαραγωγικά όργανα
• Το κυκλοφοριακό σύστημα λειτουργεί
• Το στόμα του ανοίγει και κλείνει
• Τα νεφρά του λειτουργούν, παράγοντας ούρα τα οποία περνάνε στο αμνιακό υγρό και τέλος απομακρύνονται μέσω του πλακούντα
• Τα μάτια παίρνουν το χρώμα που θα έχουν σ’ όλη τη ζωή τους και τα βλέφαρά του αναπτύσσονται.

Symmetria Blog

Πηγή

http://miss24gr.blogspot.com/