Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πότε χρειαζόμαστε ψυχανάλυση, πότε ψυχοθεραπεία


Του Τζώρτζη Ευαγγελίδη
Oι απαντήσεις «ποτέ» ή «αχρείαστοι να είναι» ή ότι «είναι μόνο για τους τρελούς» είναι ξεπερασμένες. Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία για καλό, ή για κάποιους λίγους που πιστεύουν ότι είναι για κακό, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας... ομιλία.


 Βέβαια επειδή έχει μπει στην ομιλία μας άρα και στη ζωή μας, δεν σημαίνει πως πρέπει όλοι να «τρέξουμε» για βοήθεια. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το πολύ σοβαρό ερώτημα για το εάν κάποιος πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό και σε ποιον.


Εφόσον αποφασίσαμε να βάλουμε τα επαγγέλματα των «Ψ»- ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, ψυχαναλυτές, ψυχολόγοι - για τα καλά στη ζωή μας, δεν βλάπτει κανέναν να τηλεφωνήσει ή και να επισκεφτεί κάποιον ειδικό για να έχει μια πρώτη επαφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος ζητήσει μια γνώμη, μια συμβουλή, έστω και από το τηλέφωνο, ότι πρέπει να αρχίσει θεραπεία.


Το ζήτημα της θεραπείας είναι αρκετά σοβαρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σας βαραίνει. Εάν αποφασίσετε, πρέπει να είναι μια απόφαση με την οποία αισθάνεστε οι ίδιοι καλά.


Δεν είναι κακό να επισκεφτείτε διάφορους ειδικούς μέχρι να καταλήξετε σε αυτόν που σας «ταιριάζει», διότι είναι πολύ σημαντικό να μη νιώθετε ότι πιέζεστε είτε συναισθηματικά είτε οικονομικά.


Από την άλλη, εάν βρείτε κάποιον άνθρωπο τον οποίο νιώθετε ότι μπορείτε να τον εμπιστευτείτε και νιώθετε κάποια ανακούφιση ως προς αυτό που σας βασάνιζε, τότε σίγουρα είσαστε σε καλά χέρια.


Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία ή την ψυχανάλυση, και πάλι έχει άμεση σχέση με το να βρείτε τον σωστό επαγγελματία.


Ξεχάστε τους μύθους για το ότι η ψυχανάλυση είναι απρόσιτη, μακροχρόνια, πανάκριβη ή για το ότι η ψυχοθεραπεία είναι επιφανειακή.


Μπορεί μια ψυχανάλυση να κρατήσει λίγο και μια ψυχοθεραπεία πολύ ή και το αντίστροφο, αυτό εξαρτάται από εσάς και τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζεστε.


Ο Τζώρτζης Ευαγγελίδης είναι ψυχοθεραπευτής, ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης, Μ.Α. Ρsychoanalytic Τheory Βrunel University


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο


Πηγή
http://ygeia.tanea.gr