Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φούσκωμα: Οι αιτίες και πως να το αποφύγετε


Νιώθετε ξαφνικά το παντελόνι σας να σας σφίγγει; 
Δεν είναι απαραίτητο γι’ αυτό να φταίει η ποσότητα φαγητού που καταναλώσατε.
Οι αιτίες που προκαλούν το φούσκωμα είναι πολλές και 
όχι όλες τους γνωστές.Αν και συνήθως συνδέεται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να το προκαλέσει κάτι φαινομενικά αθώο, όπως μια τσίχλα. 

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν μασάμε τσίχλα τείνουμε να καταπίνουμε περισσότερο αέρα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες φουσκώματος. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μάλιστα είναι η χειρότερη επιλογή, καθώς περιέχουν ουσίες (όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη) που υφίστανται ζυμώσεις από τα βακτήρια του εντέρου με αποτέλεσμα αυτό να πρήζεται.
Ακόμη όμως και η λεγόμενη «υγιεινή διατροφή» μπορεί να έχει την εν λόγω δυσάρεστη συνέπεια, αφού οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, το μαύρο ψωμί και τα όσπρια, υφίστανται επίσης ζυμώσεις από τα εντερικά βακτήρια.
Η έλλειψη «καλών» βακτηρίων στο έντερο, από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα, γι’ αυτό όσοι λαμβάνουν αντιβίωση είναι πιθανό να υποφέρουν από αυτή. Τα αντιβιοτικά συχνά διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη περισσότερων «κακών» βακτηρίων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στη διαδικασία της πέψης.
Σε κάποιους ανθρώπους το ενοχλητικό φούσκωμα προκαλείται μόνο όταν τρώνε σε εστιατόρια τροφές όπως ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες, καθώς το ξαναζεσταμένο άμυλο αλλάζει κυτταρική δομή και δεν μπορεί να διασπαστεί από το λεπτό έντερο. Η τροφή περνάει έτσι στο παχύ έντερο και τα βακτήρια που επιστρατεύονται για να την επεξεργαστούν προκαλούν τυμπανισμό.
Οι ορμονικές διαταραχές που συντελούνται στη διάρκεια του γυναικείου κύκλου είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση φουσκώματος. Αν και οι περισσότερες γυναίκες αποδίδουν το φαινόμενο στην κατακράτηση υγρών, η αιτία βρίσκεται στην πραγματικότητα στη χαλάρωση των κοιλιακών μυών από την αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους εντερικούς μυς, μειώνοντας την κινητικότητα του εντέρου και κατ’ επέκταση την επεξεργασία της τροφής.
Δεν είναι λίγες οι φορές όμως, που κρύβονται και παθολογικά αίτια πίσω από το φαινόμενο, όπως η ύπαρξη μη διαγνωσμένης κοιλιοκάκης, γνωστής και ως δυσανεξία στη γλουτένη. Το πρόβλημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, για το οποίο ενοχοποιείται κυρίως το στρες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ακολουθεί έγκαιρα την κατάλληλη αγωγή.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Πηγή