Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Aπορίες για τις καλοκαιρινές μολύνσεις



Κολπίτιδες και κυστίτιδες έχουν τους καλοκαιρινούς µήνες, την… τιµητική τους, καθώς η θάλασσα, οι χαλαρές συνθήκες υγιεινής, η υγρασία και οι υψηλές θερµοκρασίες ευνοούν τις «επιθέσεις» των µικροβίων. Πόσο απειλούν αυτές οι λοιµώξεις τη γυναικολογική υγεία και πώς πρέπει να αντιδράσει η γυναίκα, όταν εµφανιστούν τα πρώτα συµπτώµατα; Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, επιστηµονικός υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ», κ. Παναγιώτης Καραντζής, απαντά σε όλες µας τις απορίες.

1. Τι είδους µολύνσεις ταλαιπωρούν τις γυναίκες το καλοκαίρι;


Οι µολύνσεις από τις οποίες νοσούν οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς µήνες είναι οι κολπίτιδες και οι ουρολοιµώξεις στο κατώτερο τµήµα του ουροποιητικού (κυστίτιδες). Για τις µεν κολπίτιδες, τα ένοχα µικρόβια είναι συνήθως οι µύκητες, ο αιµόφιλος του κόλπου (Gardnerella vaginalis), το κολοβακτηρίδιο (E.coli), ο στρεπτόκοκκος, ενώ για τις ουρολοιµώξεις, το κολοβακτηρίδιο, ο πρωτέας, ο στρεπτόκοκκος και ο εντερόκοκκος.


2. Ποιες καταστάσεις και συνήθειες τις ευνοούν;
Οι καταστάσεις που ευνοούν τις µολύνσεις αυτές είναι η αυξηµένη θερµοκρασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασµό µε την αυξηµένη υγρασία. Αυτός ο συνδυασµός, ευνοεί την ανάπτυξη µικροβίων και παρασίτων στον κόλπο της γυναίκας. Σηµαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η συνήθεια των γυναικών να µην καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα, η ουροδόχος κύστη να µην «ανανεώνεται» µε νέα ούρα. Η παραµονή υπολείµµατος ούρων για µεγάλο διάστηµα στην κύστη, ευνοεί την εµφάνιση ουρολοίµωξης. Γυναίκες µε ιστορικό τέτοιων λοιµώξεων είναι πιο επιρρεπείς, καθώς η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου είναι αλλοιωµένη και η φυσική άµυνα του οργανισµού πιο αποδυναµωµένη.


3. Πώς γίνεται αντιληπτη η κολπιτιδα;

Τα συµπτώµατα της κολπίτιδας είναι: ο κνησµός (φαγούρα) και το τσούξιµο (καύσος) στην περιοχή του αιδοίου, τα αυξηµένα κολπικά υγρά, που µερικές φορές µπορεί να είναι και δύσοσµα (όταν αιτία είναι ο αιµόφιλος του κόλπου). Το χρώµα των κολπικών υγρών ποικίλλει. Μπορεί να είναι κρεµώδες (στην περίπτωση των µυκήτων) ή κιτρινωπό/κιτρινοπράσινο (αν η αιτία της µόλυνσης είναι ο στρεπτόκοκκος).


4. Πώς διακρίνεται µια γυναικολογική µόλυνση από µια ουρολοιµωξη;
Στις ουρολοιµώξεις, η γυναίκα παραπονείται για συχνουρία, έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση και αίσθηµα ότι η κύστη, παρά την ούρηση, δεν έχει αδειάσει.


Οι κολπίτιδες, στην αρχική τους µορφή, µπορεί να είναι ασυµπτωµατικές. Ωστόσο, υπάρχει και ένα είδος ασυµπτωµατικής ουρολοίµωξης, η ασυµπτωµατική βακτηριουρία.


5. Αντιµετωπίζονται εύκολα;
Ασφαλώς. Για κάθε µικρόβιο υπάρχει ανάλογη θεραπεία, είτε τοπική (κολπικά υπόθετα, κρέµα), είτε από το στόµα. Η κλινική εξέταση και η εµπειρία του ιατρού δίνει συνήθως τη διάγνωση. Αν υπάρχει αµφιβολία ως προς τη διάγνωση, πρέπει να γίνει καλλιέργεια κολπικού εκκρίµατος, ώστε η γυναίκα να µην λαµβάνει άστοχες θεραπείες που µπορεί στο τέλος να επηρεάσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε επαναλοίµωξη. Για τις ουρολοιµώξεις, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια ούρων, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο αντιβιοτικό, για το µικρόβιο που προξενεί τη λοίµωξη.


6. Πώς πρέπει να αντιδράσει µια γυναίκα αν δεν υπάρχει γιατρός στον τόπο των διακοπών;
Πρέπει να επικοινωνήσει µε τον γυναικολόγο της, για να της δώσει συµβουλές και οδηγίες. Αν αυτό είναι αδύνατο, στην περίπτωση της κολπίτιδας είναι χρήσιµη µια κορτιζονούχος αλοιφή µε πρόσµιξη αντιβιοτικού, που θα τη βοηθήσει να απαλλαγεί από τον κνησµό. Επίσης, οι κολπικές πλύσεις µε ήπια αντισηπτικά νέας γενιάς, θα βοηθήσουν στην αποµάκρυνση των ενοχλητικών κολπικών εκκρίσεων και µπορούν να οδηγήσουν ακόµη και στην ίαση µιας κολπίτιδας, αν είναι ελαφράς µορφής. Συνιστούµε λοιπόν, οι γυναίκες φεύγοντας για διακοπές να παίρνουν µαζί τους µια συσκευασία κολπικών πλύσεων µε βάση το χαµοµήλι ή την aloe vera, καθώς και µια κορτιζονούχο αλοιφή. Στην υποψία ουρολοίµωξης, συστήνεται η κατανάλωση άφθονων υγρών (νερού, χυµών). Αν είναι αδύνατον να πραγµατοποιηθεί καλλιέργεια ούρων, µπορεί να χορηγηθεί ένα αντισηπτικό ουροφόρων οδών, που θα παίξει το ρόλο ενός άτυπου αντιβιοτικού για 7-10 ηµέρες. Η αποφυγή της θάλασσας το διάστηµα της θεραπείας είναι αναγκαία.


7. Φταίει µονο η θάλασσα ή και άλλοι παράγοντες;
Ασφαλώς και φταίει η θάλασσα, έτσι όπως την έχουµε καταντήσει! Οι παραλίες που συγκεντρώνουν πολλούς κολυµβητές συνιστούν περιοχές «υψηλού κινδύνου» για κολπίτιδες και ουρολοιµώξεις. Θα πρέπει εδώ να τονίσουµε ότι η πιο βρόµικη περιοχή της θάλασσας είναι το σηµείο όπου «σκάει» το κύµα. Συνιστούµε λοιπόν να χαίρεστε την θάλασσα, κολυµπώντας τουλάχιστον 5-10 µέτρα µακρύτερα από εκεί που κολυµπά η µάζα των κολυµβητών.


8. Πότε πρέπει να ανησυχήσει µια γυναίκα;
Μια γυναίκα δεν πρέπει να ανησυχεί για τέτοιες καταστάσεις, που είναι µεν ενοχλητικές, αλλά συνηθισµένες και εύκολα αντιµετωπίσιµες. Δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από µια κολπίτιδα ή ουρολοίµωξη, ειδικά αν αυτό συµβαίνει µια φορά ή περιστασιακά. Η συχνή παρουσία µικροβιακών καταστάσεων στην ίδια γυναίκα µπορεί να γίνει επικίνδυνη, οδηγώντας στην εµφάνιση λοιµώξεων του ανώτερου αναπαραγωγικού συστήµατος, όπως η σαλπιγγίτιδα ή η εξαρτηµατίτιδα. Οι τελευταίες, µπορούν να οδηγήσουν σε µονιµότερα προβλήµατα, φτάνοντας ακόµη και σε στειρότητα.


9. Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων οι γυναίκες πρέπει: α. να αποφεύγουν να κολυµπούν σε βρόµικη θάλασσα ή πισίνα, της οποίας αγνοούν τις συνθήκες συντήρησης ή χλωρίωσης του νερού, β. να καταναλώνουν άφθονα υγρά και φρούτα, γ. να µην κάθονται απευθείας πάνω στην άµµο χωρίς ψάθα ή πετσέτα, δ. να αλλάζουν το µαγιό τους αν δεν σκοπεύουν να ξαναβουτήξουν. Η παραµονή ώρες πολλές µε το ίδιο µαγιό και η υγρασία που δηµιουργείται ευνοούν την ανάπτυξη λοίµωξης.


10. Σε περίπτωση µόλυνσης σε µια γυναίκα, πρεπει να πάρει θεραπεία και ο σύντροφός της;
Συνήθως ναι, ιδίως εάν οι επαφές µε τον σύντροφο έγιναν χωρίς προφύλαξη. Παίρνοντας και ο σύντροφος θεραπεία, αποτρέπεται ο φαύλος κύκλος που µπορεί να δηµιουργηθεί µε την επαναµόλυνση της γυναίκας από τον σύντροφό της.



11. Οι έγκυοι πρέπει να παίρνουν επιπρόσθετα µέτρα προστασίας, τους θερινούς µήνες;
Οι έγκυοι δεν χρειάζεται να προσέξουν τίποτα περισσότερο από αυτά που συστήνουµε για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Προτρέπουµε λοιπόν να χαρούν την θάλασσα και τις χαρές που προσφέρει, θυµίζοντάς τους µάλιστα ότι αποτελεί την καλύτερη προσφερόµενη γυµναστική για το σώµα τους, την περίοδο της εγκυµοσύνης.



Πηγή
http://lifepositive.gr