Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Παρακολούθηση κύησης ανα εβδομάδες





Ο έλεγχος γίνεται μέχρι την 32η εβδομάδα ανα μήνα, από 32η έως 36η μία φορά ανά δεκαπενθήμερο και έπειτα ανά εβδομάδα μέχρι την 40η εβδομάδα που τελειώνει και η κύηση. Σε κάθε επίσκεψη γίνεται λήψη της αρτηριακής πίεσης της εγκύου και μέτρηση σωματικού βάρους της. Επίσης κάθε μήνα γίνονται απλοί αιματολογικοί και βιοχημικοί εργαστηριακοί έλεγχοι .

6  Εβδομάδες:

 Αξιολόγηση αποτελεσμάτων β’χοριακής σε συνδυασμό με κολπικό υπέρηχο ,εντόπιση σάκου. Επισήμανση και προσδιορισμός παραγόντων που δυνατόν να επηρεάσουν την εξέλιξη της κύησης. Εκτίμηση της γενικής υγείας της εγκύου και πλήρης σχεδιασμός του πλαισίου παρακολούθησης της.
  



8 Εβδομάδες:

2ος υπέρηχος (κολπικός),μέτρηση ημερομηνιών σε σχέση με το μήκος εμβρύου, ακρόαση καρδιακου παλμού.(εργαστηριακός έλεγχος(γενική εξέταση αίματος,ομάδας αίματος και Rhesus της εγκύου, ουρία και σάκχαρο αίματος, έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη, έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τοξοπλάσμωση, λιστεριώση, κυτταρομεγαλοϊό ανεμοβλογιά, καθώς και γενική εξέταση ούρων.), οδηγίες διατροφής, συμβουλή για φυσιολογικές δραστηριότητες,συνταγογράφηση βιταμινών:ασβέστιο,σίδηρος και φυλλικό οξύ)


11 Εβδομάδες:

(κολπικός υπέρηχος)Γίνεται μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, ανίχνευση ρινικού οστού, εκτίμηση ανατομίας εμβρύου,1η εκτίμηση φύλου! Η διάγνωση της αυχενικής διαφάνειας συμπληρώνεται με την εξέταση αίματος για PAPP-A και Free β-HCG και καθορισμό του κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως Σύνδρομο Down κ.λ.π. Τα αποτελέσματα αυτών συζητούνται με τον γιατρό και ανάλογα αποφασίζεται αν θα γίνει περαιτέρω έλεγχος με αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία χοριακής λάχνης.


15 Εβδομάδες:

1ος τρισδιάστατος υπέρηχος(κοιλιακός υπέρηχος).έλεγχος αδρής ανατομίας του εμβρύου(HC,AC,FL). Ακρόαση εμβρυϊκού καρδιακού παλμού.


19 Εβδομάδες:

πρώϊμο Β’ Επιπέδου. Έλεγχος ομαλής ενδομήτριας ανάπτυξης εμβρύου, προσδιορισμός θέσης πλακούντα, εκτίμηση όγκου αμνιακού υγρού, έλεγχος καρδιάς του εμβρύου.(22εβδομάδες Β’ επιπέδου στο μαιευτηριο από εξειδικευμένους γιατρούς εμβρυομητρικής ιατρικής)


23 Εβδομάδες:

Εκτίμηση ανάπτυξης εμβρύου, μέτρηση τραχήλου,Doppler ομφαλικής (Το υπε­ρηχογράφημα Doppler απεικονίζει και καταγράφει την απρόσκοπτη ή μή ροή του αίματος στα αγγεία είτε του εμβρύου είτε της μητέρας.)


28 Εβδομάδες:

Εκτίμηση ανάπτυξης εμβρύου, όγκου αμνιακού υγρού μέτρηση τραχήλου.Έλεγχος καμπύλης σακχάρου ,απλός αιματολογικός και βιοχημικός εργαστηριακός έλεγχος .


32 Εβδομάδες:

Doppler μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας,έλεγχος αμνιακού υγρού,μέτρηση τραχήλου,ανάπτυξη εμβρύου.


36 Εβδομάδες:

Έλεγχος ωρίμανσης πλακούντα και βαθμολογία (grade0-grade3), Doppler ομφαλικής αρτηρίας και μέσης εγκεφαλικής ,έλεγχος ποσότητας αμνιακού υγρού, μέτρηση μήκους τραχήλου.


38 Εβδομάδες:

Έλεγχος τραχήλου και εκτίμηση θέσης εμβρύου μέσω κολπικής εξέτασης από το γιατρό. Βιοφυσικό προφίλ: Το βιοφυσικό προφίλ συνδυάζει πληροφορίες από δυο πηγές: την υπερηχογραφική απεικόνιση του εμβρύου και το καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας. Συνολικά αξιολογούνται πέντε παράμετροι: οι αναπνευστικές κινήσεις, οι αδρές σωματικές κινήσεις, ο μυϊκός τόνος ,ο εμβρυϊκός καρδιακός ρυθμός και η ποσότητα του αμνιακού υγρού.

40 Εβδομάδες:

Τέλος κύησης ημερολογιακά. Κολπική εξέταση, προγραμματισμός τοκετού.

Πηγή
http://www.kmyrillas.gr/