Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μακιγιάζ στην εφηβεία



Κορίτσια, γενικός κανόνας: Δε χρησιμοποιούμε τα καλλυντικά της μαμάς, ούτε αντιγράφουμε το στυλ των περιοδικών, ή των αγαπημένων μας σταρ του Hollywood. Όχι επειδή θα μας κάνουν παρατήρηση οι καθηγητές, αλλά -πολύ απλά- γιατί δε θα δείχνουμε όμορφες.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σας λένε οι άλλοι τι να κάνετε, όμως πολύ συχνά ακούμε τη φράση «εύχομαι κάποιος να μου το είχε πει όταν ήταν ακόμα νωρίς...» Η ομορφιά είναι δικαίωμα κάθε ηλικίας.


Ωστόσο, οι νεαρές κοπέλες, ανυπομονώντας να εισχωρήσουν ολοκληρωτικά στον κόσμο των γυναικών, συχνά αρνούνται να καταλάβουν ότι η υπερβολική επιτήδευση όχι μόνο δεν τις κολακεύει, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση. Ακολούθως επιλέξαμε μια σειρά από βασικές συμβουλές μακιγιάζ, ώστε, εάν επιμένετε να χρησιμοποιείτε καλλυντικά, τουλάχιστον να το κάνετε με τρόπο που να ταιριάζει στη φρεσκάδα του προσώπου σας και να μην αποτελεί κίνδυνο για την επιδερμίδα σας.

Ξεχάστε το βαρύ, υγρό make up, που εφαρμόζουν ως βάση του μακιγιάζ οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Στο νεανικό πρόσωπο μοιάζει τόσο αφύσικο, που θα ήταν προτιμότερο να φορέσετε μια ... μάσκα. Επιπλέον, αντίθετα από ό,τι νομίζουν πολλά κορίτσια, δεν καλύπτει τα σημάδια της ακμής. Αν θέλετε να δώσετε στο πρόσωπο ομοιόμορφο χρώμα και υφή καλύψτε τοπικά με concealer τυχόν ουλές, φακίδες ή σπυράκια, απλώστε στη συνέχεια μια ελαφριά ενυδατική κρέμα στο χρώμα της επιδερμίδας σας (-επιλέξτε κάποιο φαρμακευτικό καλλυντικό, δερματολογικά ελεγμένο-) και ενδεχομένως, για την έξοδο του Σαββατόβραδου, ολοκληρώστε το αποτέλεσμα με μια απαλή πούδρα σε σκόνη.


Αν συνηθίζετε να βάφετε τα μάτια σας με σκουρόχρωμες σκιές, αφήστε τα χείλη φυσικά, ή απλώστε μόνο μια πολύ απαλή στρώση διαφανούς lip gloss. Αν πάλι έχετε επιλέξει ένα πιο έντονο κραγιόν, φροντίστε το υπόλοιπο πρόσωπο να παραμείνει όσο πιο φυσικό και φωτεινό γίνεται, χωρίς να εφαρμόσετε ρουζ, σκιές ή eye liner, παρά μόνο ίσως μια μάσκαρα. Το έντονο μακιγιάζ των ματιών σε συνδυασμό με σκούρα χρώματα στα χείλη, αν δεν είναι μόνο για τους κλόουν, σίγουρα δεν κολακεύει ένα δροσερό, νεανικό πρόσωπο.


Θα έχετε ασφαλώς παρατηρήσει ότι πολλά κορίτσια της ηλικίας σας δείχνουν όμορφες, χωρίς να χρησιμοποιούν καθόλου καλλυντικά. Σε κάθε περίπτωση, το υπερβολικό μακιγιάζ (ακόμα και τα απαλά χρώματα) σίγουρα δεν ενδείκνυται για κανένα εφηβικό πρόσωπο. Αν στην ηλικία των 16-18 φοράτε make up, πούδρα, ρουζ, σκιές, eye liner, κραγιόν και μολύβι χειλιών σε καθημερινή βάση, σίγουρα το παρακάνετε. Στην πραγματικότητα, μια ελαφριά μάσκαρα, ένα ουδέτερο lip gloss και ένα concealer -σαν τοπικό καλυπτικό για σπυράκια ή κοκκινίλες- είναι τα μόνα καλλυντικά που χρειάζεται να έχετε στο νεσεσέρ σας. Το χειμώνα μπορείτε να προσθέσετε κι ένα φωτεινό ρουζ, χωρίς να τονίζετε υπερβολικά τα ζυγωματικά.


Τα φυσικά μαλλιά είναι πιο όμορφα και πιο υγιή. Σε μια ηλικία που κατά κανόνα δεν έχετε αρχίσει να ανησυχείτε για τις πρώτες λευκές τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού σας, δεν έχετε λόγο να επιβαρύνετε τα μαλλιά σας με τις χημικές ουσίες που περιέχουν οι βαφές. Πιστέψτε μας, έχετε χρόνια μπροστά σας για να ασχοληθείτε με ξανθές ανταύγειες, ντεκαπάζ και σκούρες ρίζες. Αν παρόλα αυτά θέλετε να δώσετε λάμψη στις ανέμελες μπούκλες σας, προτιμήστε φυτικά χρωμοσαμπουάν που δεν καταστρέφουν την τρίχα και αποφύγετε τα αφύσικα χρώματα, όπως το έντονο κόκκινο-ακαζού ή το ξανθό-σαντρέ.


Δεν το ξέρατε; Η βαζελίνη είναι η καλύτερη φίλη σας! Αν δεν έχετε ειδικό γαλάκτωμα ή gel, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για το ντεμακιγιάζ των ματιών. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματική για την περιποίηση των «σκασμένων», ξηρών χειλιών. Απλώστε ένα στρώμα βαζελίνης στα χείλη και για λίγα λεπτά κάντε τους ένα απαλό μασάζ με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Μετά από αυτήν την ήπια απολέπιση, σκουπίστε τα με μια πετσέτα. Ήδη από την πρώτη φορά θα είναι πιο λεία και απαλά.


Για τα προβλήματα ακμής μην πειραματίζεστε με κρέμες, σαπούνια και λοσιόν. Απευθυνθείτε στο δερματολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσετε (σκευάσματα τοπικής χρήσης, φαρμακευτική αγωγή κ.ο.κ). Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νεαρές κοπέλες με έντονο πρόβλημα ακμής ή σμηγματόρροιας είναι να μη συμβουλεύονται τον ειδικό γιατρό, αλλά να καλύπτουν απλώς τα σημάδια με βαριά καλλυντικά, κάνοντας την επιδερμίδα να ασφυκτιά. Η ακμή μπορεί να είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο στην εφηβική ηλικία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται. Θυμηθείτε ότι το λαμπερό, καθαρό δέρμα μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστική από οποιοδήποτε trendy χρώμα της παλέτας, απλωμένο στις βλεφαρίδες ή στα μάγουλά σας.


Μη βάφετε την εσωτερική γραμμή των ματιών σας στο κάτω βλέφαρο. Κάνει τα μάτια να φαίνονται μικρότερα και πιο σκοτεινά. Αντιθέτως, τονίστε τη γραμμή των βλεφαρίδων. Φροντίστε η μύτη του μολυβιού να είναι μαλακή, ώστε το αποτέλεσμα να μη φαίνεται «σκληρό» και έντονο και ολοκληρώστε το μακιγιάζ απαλύνοντας τη γραμμή με ένα σφουγκαράκι για τις σκιές.


Ανακαλύψτε το «δυνατό» σας σημείο και αναδείξτε το με τα χρώματα και τα διαφορετικά στυλ του μακιγιάζ. Εάν τα χείλη σας είναι αυτά που τραβούν την προσοχή, «παίξτε» με λαμπερά lip gloss σε φωτεινά νεανικά χρώματα. Αν ο περισσότερος κόσμος εστιάζει στα μάτια σας, διαλέξτε τις σκιές που ταιριάζουν με το χρώμα τους και φροντίστε να μην ξεχνάτε τη μάσκαρα. Γενικά, αντί να ανησυχείτε για το πώς θα τονίσετε με το μακιγιάζ τα πιο «άχρωμα» και αδιάφορα σημεία σας, αρκεί να αναδείξετε το χαρακτηριστικό που εντυπωσιάζει.


Διαθέστε τα χρήματά σας σε προϊόντα-κλειδιά. Όπως είναι φυσικό τα νεαρά κορίτσια δεν μπορούν να ξοδεύουν μια περιουσία σε καλλυντικά και σύνεργα μακιγιάζ. Δε χρειάζεται πχ να έχετε στο νεσεσέρ σας το πιο ολοκληρωμένο σετ πινέλων, αφού οι σκιές και τα gloss μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και με τα δάχτυλα. Αποφύγετε τις υπερβολές στα χρώματα και τα προϊόντα που απευθύντονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αγοράστε μόνο ό,τι χρησιμοποιείτε και όπου διατίθενται, «επενδύστε» στις μεγαλύτερες-οικονομικές συσκευασίες (πχ γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, concealer, ενυδατική κρέμα). Καλλυντικά όπως το make up, η πούδρα, το ρουζ και το κραγιόν πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάζονται, ώστε να διαπιστωθεί αν ταιριάζουν με τις φυσικές σας αποχρώσεις. Μην αγοράζετε κάτι που δεν είστε σίγουρες ότι σας κολακεύει, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο tester. Επιπλέον, προτιμήστε τις σειρές καλλυντικών που απευθύντονται σε νεανικές επιδερμίδες.


Το μόνο καλλυντικό που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ σε αυτήν την ηλικία είναι το αντιηλιακό! Ακόμα κι όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, μην υποτιμάτε τις ύπουλες ακτίνες UV, ικανές να διεισδύσουν ακόμα και μέσα από τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Εάν από νεαρή ηλικία συνηθίσετε να φοράτε αντιηλιακή κρέμα σε καθημερινή βάση, είναι βέβαιο ότι το δέρμα σας θα διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα και μετά από πολλά, πολλά χρόνια. Το αντιηλιακό είναι το μικρό μυστικό ομορφιάς που οι μεγαλύτερες γυναίκες εύχονται να είχαν ανακαλύψει από τη δική σας ηλικία.


Μην παραμελείτε τα νύχια σας. Η θηλυκότητα δεν αποτυπώνεται μόνο στα κόκκινα κραγιόν και τις μακριές βλεφαρίδες, αλλά και στα περιποιημένα χέρια. Τα πολύπλοκα μανκιούρ δε σας αφορούν, ωστόσο φροντίστε τα νύχια σας να είναι καθαρά, καλοσχηματισμένα και κομμένα στο ίδιο μήκος, ενώ ένα απλό γυαλιστικό αρκεί για να τους δώσει λάμψη.


Μη βιάζεστε να μπείτε γρήγορα στον κόσμο των γυναικών, όπου η κάθε λεπτομέρεια μετράει, κοστίζει ή ... πονάει. Θυμηθείτε ότι η ομορφιά είναι κυρίως εσωτερική υπόθεση, δηλαδή έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την καλή διάθεση και την αυτοπεποίθηση. Το παράδειγμα της κοπέλας με τα λίγα παραπανίσια κιλά, το φυσικό look και το ανέμελο στυλ που όμως καταφέρνει να γοητεύσει, σίγουρα θα σας είναι οικείο. Το μυστικό είναι ότι νιώθει καλά. Είναι πιο εποικοδομητικό να «δουλέψετε» προς αυτήν την κατεύθυνση, αντί να ανησυχείτε τόσο για το αν επιλέξατε τελικά την κατάλληλη πούδρα.


Πηγή
http://www.beautysecrets.gr