Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γυμναστείτε σωστά


Ένα σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης θα πρέπει να βελτιώνει 3 σημαντικά στοιχεία. Αντοχή ευλυγισία και δύναμη. Το πρόγραμμα γυμναστικής λοιπόν που πρέπει να ακολουθήσετε για να είναι σωστό θα πρέπει να  περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από αερόβιες, αναερόβιες, και διατατικές ασκήσεις.


Αερόβιες ασκήσεις είναι οι ασκήσεις μικρής έντασης και μεγάλης διάρκειας οι οποίες βελτιώνουν την αντοχή. Κατά την αερόβια άσκηση ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο, αυξάνεται η ροή του αίματος ανεβάζοντας την θερμοκρασία στο σώμα και επιταχύνεται ο καρδιακός παλμός.
Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, ανεβοκατέβασμα σκάλας, κλπ είναι ασκήσεις που βοηθούν το σώμα να κάψει το συσσωρευμένο λίπος, όταν γίνονται συστηματικά και σε μεγάλη διάρκεια.


Αναερόβιες ασκήσεις είναι οι ασκήσεις που γίνονται με μεγάλη ένταση και μικρή διάρκεια όπως τα βάρη. Οι αναερόβιες ασκήσεις βοηθούν στην αύξηση της δύναμης των μυών και την διατήρηση της μυϊκής μάζας. Μεγαλώνοντας ελαττώνεται η δύναμη και ο μυϊκός όγκος.
Με τα βάρη και τις αναερόβιες ασκήσεις καθυστερούμε κατά πολύ αυτή την διαδικασία διατηρώντας τη δύναμη και την πυκνότητα των μυών.


Οι διατατικές ασκήσεις συμπληρώνουν το σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης αφού βελτιώνουν την ελαστικότητα των μυών και την ευκινησία των αρθρώσεων.


Πιο κάτω θα βρείτε δραστηριότητες και προγράμματα γυμναστικής και τι βελτιώνει περισσότερο  το καθένα από αυτά:

Pilates: Δύναμη και ευλυγισία
Γιόγκα: Δύναμη και ευλυγισία
Βάρη: Δύναμη
Κολύμπι: Αντοχή, Ευλυγισία, δύναμη
Jogging: Αντοχή
Αerobic: Αντοχή
Χορός: Αντοχή και ευλυγισία
Γρήγορο περπάτημα: Αντοχή
Ανέβασμα σκάλας: Αντοχή και δύναμη
Ποδηλασία: Αντοχή και δύναμη.

Πηγή