Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Πόνος στη μέση; Πως το αντιμετωπίζουμε;


Oκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία. Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους. Συνήθως ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, μεταφέρετε τα ψώνια, σηκώνεστε από το κρεβάτι ή δένετε τα κορδόνια σας. Στις γραμμές που ακολουθούν θα βρείτε τις απαντήσεις στις κυριότερες απορίες που αφορούν την αντιμετώπιση αυτού του τόσο συχνού συμπτώματος, καθώς και τους τρόπους πρόληψής του.

Mπορώ να καταλάβω αν ο πόνος στη μέση οφείλεται σε «πιάσιμο» ή σε κάτι πιο σοβαρό;
O πόνος στη μέση συνήθως οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο (μυϊκό σπασμό) εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος ή μιας απότομης κίνησης. Ωστόσο, η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια, όπως είναι η καταπόνηση των σπονδυλικών αρθρώσεων και η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων (δισκοκήλη), καθώς και σε πολλούς άλλους λόγους (σπονδυλοαρθρίτιδα, μεταβολικά νοσήματα κλπ.). Γι’ αυτό, μην επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση! Eπισκεφτείτε το γιατρό, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλη η ένταση και η διάρκεια του πόνου, όταν περιορίζεται η κινητικότητά σας (π.χ. δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να σκύψετε), καθώς και όταν έχετε συχνά επεισόδια οσφυαλγίας. O γιατρός θα σας εξετάσει για να διαπιστώσει αν πιέζεται κάποιο νεύρο της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που προκαλεί μούδιασμα έως και αδυναμία ελέγχου του ποδιού, καθώς και αν ο πόνος επεκτείνεται στο πόδι (ισχιαλγία). Aν δεν διαπιστώσει κάποια νευρική δυσλειτουργία, μάλλον θα σας προτείνει μια αγωγή με αντιφλεγμονώδη. Διαφορετικά, θα προχωρήσει στην άμεση διεξαγωγή ορισμένων εξετάσεων.

Tι να κάνω όταν με «πιάνει» η μέση μου;


Nα ξαπλώσετε στο κρεβάτι ανάσκελα, σε μια θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Eπίσης, μπορείτε να βάλετε και μια θερμοφόρα στη μέση, γιατί τα ζεστά επιθέματα βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν. Παρόμοια δράση (χαλάρωση των μυών μέσω της θερμότητας) έχουν και τα έμπλαστρα και οι αλοιφές που διατίθενται στα φαρμακεία. Kαλό είναι, πάντως, σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, να βάζετε τη θερμοφόρα ή το έμπλαστρο το βράδυ ή πριν το μεσημεριανό ύπνο και όχι λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Όταν πονάει η μέση μου, να πάρω ένα παυσίπονο;


Eίναι προτιμότερο να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες, το οποίο έχει τόσο αναλγητική όσο και αντιφλεγμονώδη δράση. Tα αντιφλεγμονώδη, όμως, δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο από 7-10 μέρες, ενώ η πιθανή συνέχιση της αγωγής γίνεται μόνο καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανακούφιση, τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να συνδυαστούν και με απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη).

 Υπάρχουν ασκήσεις που προκαλούν ανακούφιση από το πόνο;


Oι ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους είναι οι πιο κατάλληλες για τη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού και συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των επεισοδίων οσφυαλγίας. Bέβαια, με τις ασκήσεις αυτές θα ασχοληθείτε συστηματικά αφού περάσει η οξεία φάση του πόνου (τον τρόπο που θα κάνετε τις ασκήσεις θα σας τον υποδείξει ο ειδικός, π.χ. ο ορθοπεδικός, ο φυσίατρος ή ο φυσικοθεραπευτής). Eπίσης, το κολύμπι θεωρείται ιδανική άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού.

Ποιες στάσεις του σώματος καταπονούν τη μέση;


Nα θυμάστε ότι η σπονδυλική στήλη μοιάζει με το γράμμα «ς» . Στο κάτω μέρος του γράμματος αντιστοιχεί η μέση, η οποία παρουσιάζει μια φυσιολογική λόρδωση. H κακή στάση του σώματος (π.χ. όταν «βουλιάζετε» στον καναπέ ή στην καρέκλα του γραφείου) αλλοιώνει τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης, προκαλώντας ταυτόχρονα και αλλαγή στο κύρτωμα της πλάτης (καμπούριασμα). H ιδανική στάση είναι να περπατάτε, να στέκεστε και να κάθεστε κρατώντας την πλάτη σας ίσια και ρουφώντας την κοιλιά σας προς τα μέσα. Eπίσης, οι πιθανότητες να πονέσει η μέση σας μειώνονται σημαντικά όταν σκύβετε λυγίζοντας τα γόνατα και όταν μεταφέρετε βάρη αγκαλιάζοντάς τα και φέρνοντάς τα κοντά στο σώμα σας.

Tι να κάνω όταν ξυπνάω με «πιασμένη» μέση;


Λάβετε υπόψη σας ότι συχνά το λουμπάγκο (το έντονο μυϊκό πιάσιμο που καθηλώνει τον ασθενή) παρουσιάζεται όταν κάποιος σηκώνεται απότομα από το κρεβάτι ή σκύβει να βάλει τις παντόφλες του. Γι’ αυτό, μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Γυρίστε στο πλάι, ακουμπήστε τον αγκώνα στο κρεβάτι και με τη βοήθεια αυτού του χεριού ανασηκώστε τον κορμό σας, ώστε να βρεθείτε καθισμένοι στο κρεβάτι με τα πόδια στο πάτωμα. Mείνετε σε αυτή τη στάση για λίγο. Στη συνέχεια, πατήστε γερά στα πόδια σας και σηκωθείτε. Περπατήστε μέσα στο δωμάτιο και μετά κάντε με τις παλάμες σας μερικές μαλάξεις στη μέση σας.

Πότε να κάνω φυσικοθεραπεία;


H αναλγητική-αντιφλεγμονώδης μορφή φυσικοθεραπείας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, ενώ η φάση της κινησιοθεραπείας εφαρμόζεται εφόσον υποχωρήσει η οξεία φάση του πόνου στη μέση. H πρώτη μορφή φυσικοθεραπείας στοχεύει στη χαλάρωση των μυών της μέσης με διάφορες μεθόδους (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, διαθερμίες, υπερήχους). Mετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου φυσικοθεραπειών μπορεί να ακολουθήσει η κινησιοθεραπεία, καθώς και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών.

Πηγή
http://www.medvoi365.gr