Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το Γέλιο


«Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς  μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου»
Χαλίλ Γκιμπράν

Τόση σοφία συγκεντρωμένη μέσα στις λέξεις ! Τόσος πλούτος ανεκμετάλλευτος ! Στην καταθλιπτική εποχή μας, όπου όλοι παραπονιόμαστε για τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οικονομικά, συναισθηματικά, οικογενειακά, επαγγελματικά και τόσα άλλα, το καλύτερο φάρμακο όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα ,  λένε οι ειδικοί, είναι το ...γέλιο!
Γιατί το γέλιο είναι φάρμακο ;
ή αλλιώς ….
από το αχ,  αχ, αχ ;… πώς να περάσουμε .… στα χα, χα χα  !!!!
κι όμως …

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά , πως το γέλιο γιατρεύει ψυχή και σώμα μιας και προστατεύει την καρδιά μας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα , καταπολεμά τον πόνο και κυρίως  την κατάθλιψη.
Το γέλιο δίνει τη λύση και στους αγχώδεις τύπους, μιας και οτιδήποτε βασανιστικό και ανυπόφορο αποδυναμώνεται, γιατί ….απλώς μας φαίνεται αστείο.
Γελάστε λοιπόν! Δυνατά, ξεκαρδιστικά, αυθόρμητα, με την καρδιά σας…για την καρδιά σας και όχι μόνο! Μιας και το γέλιο σύμφωνα με ιατρικές έρευνες :

  
-Ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος, αφού όταν γελάσουμε ο οργανισμός απελευθερώνει αντισώματα στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα, που τον προφυλάσσουν από ιούς και μικρόβια.
-Ωφελεί την καρδιά, αφού διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία και να αυξάνεται η ποσότητα αίματος στους ιστούς. Σε εκείνους που έχουν υποστεί έμφραγμα, με μόνο μισή ώρα γέλιου την ημέρα, μειώνεται αρκετά το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα καρδιακό επεισόδιο.
-Καταπολεμούμε το άγχος, αφού παράγουμε περισσότερες ενδορφίνες, τις περίφημες «ορμόνες της χαράς».
-Ξεπερνάμε ευκολότερα πόνους μιας και οι παραπάνω ορμόνες λειτουργούν και ως παυσίπονα!

Και βέβαια ακολουθεί η γνώμη των ψυχολόγων, οι οποίοι μας λένε : « δείξε μου το γέλιο σου να σου πω ποιος είσαι!» Θεωρούν λοιπόν ότι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον χαρακτήρα  και την ιδιοσυγκρασία κάποιου από το γέλιο του παρά από μια βαρετή ψυχολογική εξέταση .
Συμφωνούν μάλιστα ότι το γέλιο φωτίζει κάποιες ξεχασμένες πλευρές των προβλημάτων μας , χώρια που μας χαλαρώνει κι  όλας. Μας δείχνει το δρόμο, μας ανάβει το φως , και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας ξεκουράζει κι από πάνω !
«όσο γελάμε , τίποτα δεν χάθηκε !!!»
Σαίξπηρ

Ξεκαρδιστείτε,  λοιπόν, κάνει καλό!

Γέλιο Vs Κακής Διάθεσης
Προσοχή ! Η κακή διάθεση είναι ένας εχθρός που επισκιάζει την προσωπικότητα μας. Ουσιαστικά η κακή διάθεση ή  το κακό χιούμορ είναι η έλλειψη εσωτερικής γαλήνης,  η έλλειψη συμφωνίας με τον εαυτό μας.
Είναι σίγουρο ότι το γέλιο έχει την δυνατότητα να δώσει χαρά, ευτυχία. Όμως για ποια χαρά μιλάμε;  Συνήθως περιμένουμε από εξωτερικά πράγματα να βρούμε την χαρά. Λάθος ! Η φιλοσοφία μαθαίνει τον άνθρωπο να καλλιεργεί την χαρά μέσα του ή με άλλα λόγια  μας μαθαίνει ότι η χαρά είναι μια κατάσταση της Ψυχής ….

«Γέλα , καρδιά μου , γέλα
Βρες χρόνο να γελάς_
αυτό είναι η μουσική της ψυχής»
Γιάννης Ρίτσος

Θυμηθείτε : - Γελάστε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας.
- Γελάστε γιατί η ζωή αναδεικνύει την ομορφιά της μέσα από τις ανατροπές .
- Εκεί που νομίζετε ότι τίποτε δεν μπορεί να πάει χειρότερα, θυμηθείτε ότι  το γέλιο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.
- Γιατί αν μπορέσουμε να γελάσουμε με κάτι, τότε μπορούμε και να το ξεπεράσουμε...
- Γελάστε γιατί ζωή χωρίς θάνατο και θάνατος χωρίς ζωή δεν υπάρχει. Αυτό το λέμε αναγέννηση.
- Γελάστε και το γέλιο σας θα εισακουστεί !

Γι αυτό λοιπόν…
- Να βρίσκουμε τα κίνητρα, ώστε κάθε μέρα που ξεκινάει να είναι μια γιορτή. «Μία ημέρα χωρίς γέλιο είναι μία χαμένη ημέρα».
- Ας ξυπνάμε με ενθουσιασμό και χαρά.
- Να φροντίζουμε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με ενέργεια.
- Ας φέρουμε στην επιφάνεια το  κρυμμένο παιδί που υπάρχει  μέσα μας.
- Να ( χαμο) γελάμε συχνά, ιδίως με τον εαυτό μας.
- Να απαντάμε στις προκλήσεις  της ζωής με αποφασιστικότητα.
- Να εκδηλώνουμε την αγάπη μας πιο συχνά.
- Χρειάζεται «να ανασαίνουμε» κάθε τόσο , να χαλαρώνουμε λίγα λεπτά , όχι μονό φυσικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά και νοητικά

«Να θυμάσαι πως η ζωή σου ανήκει και μπορείς να τα αλλάξεις όλα . Κι αν πάλι δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα τότε να αλλάξεις το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα.»

Ν. Καζαντάκης Ασκητική

Αυτό το ξέρατε;

* Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικας γελά περί τις 6.205 φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει περί τις 17 φορές την ημέρα. Δεν είναι πολύ: τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα!  Εδώ χρειάζεται να  θυμόμαστε τα λόγια των ειδικών όπου λένε : « Δεν σταματάς να γελάς , επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς.»( M.Pritchart)
* Φυσικά κάθε ηλικία γελά με διαφορετικά αστεία: τα παιδιά με τις εκπλήξεις που στην ηλικία τους είναι πολλές, οι έφηβοι με τα θέματα-ταμπού και με τη σάτιρα των γονέων και διδασκάλων και οι ενήλικοι με τα λεκτικά παιχνίδια, τη σάτιρα και, αν είμαστε αρκούντως ώριμοι, με τον ίδιο μας τον εαυτό.
* Ένας άνδρας που γελά τρανταχτά εκπνέει τον αέρα από τους πνεύμονές του με ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα!
* H παρέα δεν είναι απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει όμως διαπιστωθεί ότι γελάμε περισσότερο με το ίδιο αστείο, αν γίνεται παρουσία άλλων. Επίσης γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές στιγμές μας.
* Το γέλιο δεν είναι μόνο ανθρώπινο προνόμιο (αρκετά ζώα όπως τα τρωκτικά και οι πίθηκοι γελάνε). Όμως μόνο ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει τις   διαφορετικές χρήσεις του γέλιου: γελάμε   επιθετικά, σαρκαστικά, ερωτικά, φιλικά, αμυντικά (για να διώξουμε  το στρες).
*Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Γέλωτας , μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή , ήταν δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους.
*Ο Λυκούργος είχε ιδρύσει στην Σπάρτη ναό, όπου λατρεύονταν ο Γέλωτας . Ναός του Γέλωτα , υπήρχε επίσης και στην πόλη των Αινιάνων Υπάτων της Θεσσαλίας. Μάλιστα μια φορά τον χρόνο τελούσαν και δημόσιους αγώνες προς τιμή του .
*Ο Ιπποκράτης πίστευε στην θεραπευτική αξία του γέλιου!
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

v    Το Γέλιο , η καλύτερη θεραπεία . Αλέξανδρος Λουπασάκης, εκδόσεις Κέδρος
v    Φιλοσοφία στην Πράξη, Delia Steinberg Guzman, Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη
v    Αφού μεγάλωσες …καλά να πάθεις ! Βενέτης Πέτρος, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί
v    Να έχεις ή να είσαι ? Erich Fromm , Εκσόσεις Μπουκουμάνη
v    Εφημερίδα : έθνος / Ταιμ Αουτ , 15 Οκτ. 1995 , « κάντε το γέλιο φάρμακο»
v    Εφημερίδα : Τα Νέα , 30 Σεπτ. 1994 «γελάτε είναι υγιεινό»
v    Εφημερίδα : Τα Νέα : 4 Φεβρ . 1999 «θεραπευτικά μαθήματα γέλιου»
v    Περιοδικό περισκόπιο της επιστήμης τεύχος 22ο, Σεπτ. 1998, Αναστασία Μάντεση , «Η ανατομία του Γέλιου»
v    Περιοδικό Νέα Ακρόπολη, Τευχος 98 Λουμπάκη Πόπη « Χαμογέλα»
v    Δάκρυα και γέλιο Χαλίλ Γκιμπράν , εκδόσεις Μπουκουμάνης
v    www.medlook.net.
v    Ασκητική Ν. Καζαντάκης . Εκδ. Ελένης Καζαντζάκη
v    Πρακτικές Συμβουλές Αυτογνωσίας , Delia Steinberg Guzman, Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη
Πηγή
http://www.nea-acropoli-athens.gr/